Jämför kreditkort – 5 tips för dig
Att skaffa kreditkort – 5 saker du borde tänka på
Ett kreditkort kan vara ett smidigt verktyg i din finansarsenal. Kreditkortet kan öka din vardagskassas likviditet genom att låta dig göra uppköp idag och betala av inköpen i framtiden under en längre tidsperiod. I detta skede löns det att noggrant gå igenom alla erbjudanden som kreditkortsbolagen erbjuder, då alla verkar erbjuda något annorlunda. Om du lägger upp en lista med de rätta frågorna och lägger fokus på de rätta kriterierna så blir jakten efter det rätta kreditkortet mycket lättare. Nedan hittar du några punkter som det löns att gå igenom före du väljer kreditkort.
Dina konsumtionsvanor
Dina konsumtionsvanor är kanske den viktigaste faktorn att ta i beaktan då du letar efter ett kreditkort. Hade du tänkt betala av hela skulden i slutet av månaden eller tänkte du utnyttja återbetalningstiden som du får med kortet? Svaret ger dig en idé om hur viktig räntesatsen är för dig och om du borde skaffa ett kredit- eller betalkort. Många s.k. cashback-kort ger dig cashbackpoäng om du handlar i vissa kategorier, så om du vet att du t.ex. köper mycket kläder kan det vara bra att skaffa ett kort som ger dig poäng i denna kategori.
Kredit- eller betalkort
Betalkort kräver att du kan betala av hela kortskulden i slutet var varje månad. American Express är ett exempel på betalkort, även om de också har kreditkort. Betalkort har ingen fast kreditgräns, men banken kan välja att spärra ditt kort om de tror att du använt kortet för mycket och inte kan betala av hela summan i slutet av månaden.
Kreditkort har dock en fast kreditgräns och låter dig betala av kreditkortsskulden under en längre tid. Observera att du blir tvungen att betala ränta på skuldsumman som flyttas över till nästa månad.
Räntor
Om du har planer på att betala av större kreditkortsinköp under en längre tid, borde du prioritera ett kreditkort med låg ränta. Även om du tänker betala av allt i slutet av varje månad så är en låg ränta alltid en god idé, om du någon dag skulle behöva göra ett större inköp som du inte kan betala av samma månad.
Det lönar sig också att kolla om kortet du valt har fast eller rörlig ränta. Det flesta korten har idag rörlig ränta.
Rörlig ränta ändrar alltid med tiden och kan variera från månad till månad. Räntan är bunden till en viss referensränta på marknaden. Förutom detta så kan banken lägga till en egen marginalränta till referensräntan.
Fast ränta fungerar som namnet säger, dvs. den är fast och inte bunden till en referensränta. Kreditkortsbolaget kan dock ändra på räntan, men måste i det fallet meddela dig på förhand.
Avgifter
Många betalkort har någon slags årsavgift som du måste betala så länge som du har kortet. I vissa fall kan avgiften också vara väldigt hög, om kortet t.ex. erbjuder lounge-tjänster eller bättre cashback-erbjudanden. Om du har ett kort med hög årsavgift måste du räkna med att rabatterna som du får genom att använda kortet, täcker årsavgiften. Eftersom rabatterna och cashback-erbjudanden är låsta till vissa kategorier och kräver att du spenderar mera, kan det vara bäst att välja ett kort utan årsavgift.
Vissa kort kan även ha en ansökningsavgift, för det mesta gäller detta betalkort. I vissa fall kan det också krävas en garantisumma av dig, om du råkar ha en sämre återbetalningshistorik eller en betalningsanmärkning. Ansöknings- eller öppningsavgifter kan dock alltid diskuteras.
Om du har planer på att använda kreditkortet utomlands, lönar det sig att skaffa ett kort utan eller med låg extra-avgift får inköp utomlands. Avgiften brukar ligga mellan 1-3% av summan för inköp gjorda utomlands.
Förutom de ovan nämnda avgifterna så kommer de obligatoriska förseningsavgifterna och möjliga avgifter om du gått över din kreditgräns. Dessa avgifter brukar dock nämnas klart och tydligt i kontraktet, så kom ihåg att läsa igenom allt före du skriver under.
Cashback och bonuspoäng
Idag finns det många betal- eller kreditkort som erbjuder någon slags bonuspoäng eller cashbackprogram om du spenderar en viss summa inom en viss tidsperiod. Dessa kort kräver för det mesta en god kredithistorik av den som ansöker. Förutom detta så kommer kortet också med en årsavgift.
Nuförtiden har många kreditkortsbolag börjat med cashback-poäng som du tjänar genom att göra inköp. Dessa poäng kan du sedan använda i kreditkortsbolagets egna online-shop. Poäng samlar du in genom att handla, vissa kort erbjuder poäng för inköp endast i vissa kategorier. Vissa kort kan ge dig t.ex. 3 poäng per 10kr som du spenderat i matbutiken eller 3 poäng per 10kr som du köpt bensin för. Kategorierna kan variera från månad till månad.
Ett kreditkort kan vara ett bra verktyg om man använder det korrekt och med eftertanke. Det kan kanske verka svårt att hitta det rätta kortet, då det finns så många att välja mellan. Denna artikel borde hjälpa dig på vägen.
Bank Norwegian Kreditkort
Kreditkortet från Bank Norwegian har vi valt att ta upp som exempel. Bank Norwegians betalkort är ett Mastercard som kommer utan årsavgift, tar ingen avgift för kontantuttag och har inga avgifter på köp i Sverige eller utomlands. Kortet är ett kreditkort som ger dig upp till 100.00kr i kredit och den är räntefri upp till 6 veckor. Förutom detta så ingår även reseförsäkring och avbeställningsskydd då du beställer kortet.
Även om detta är ett kreditkort utan avgift så har Bank Norwegian även ett cashpoints-program. Om du flyger med Norwegian så får du upptill 20% cashpoints och på alla andra inköp får 1% cashpoints. Så på samma gång som du använder kortet så sparar du inför nästa års semester. Förutom detta så får du välja din egen pin-kod och ansökan kan du göra elektroniskt via nätet.
Så om du är ute efter kreditkort som inte kostar dig något så kan Bank Norwegians kreditkort vara något för dig. Om du beställer kortet idag så får du 275 cashpoints på köpet (värde 300 kr).